Online/Uzaktan ve özel bas gitar dersleri için umutyenilmez@gmail.com adresinden iletişim kurabilirsiniz.

8 Ağustos 2015 Cumartesi

Bas Gitarda Parmak Egzersizleri


İnsan doğası gereği, özellikle el becerisi isteyen konularda, belirli bir seviyeye gelmek ve becerisini geliştirmek için bol pratik yapması gerekir; maksat iyiye yakın olanı yapmak olsa da bu pratiğe ihtiyacı vardır.

Bir enstrüman çalmak isteyen kişi, öncelikli olarak, çalmak istediği enstrümana özel çalışmalar, etütler yapmalıdır:
Davul (bateri) çalmak isteyenler ilk olarak baget tutuşunu öğrenir, devamında el ve ayak bileklerini geliştirecek etütler yaparlar. Daha ilerki aşamalarda da parmaklarla begetleri kontrol etmek için gerekli çalışmaları yaparlar.

Genel olarak telli enstrümanlarda, tutuş aşaması geçildikten sonra, en basit çalışmalar başlar. Bu sayede enstrüman üzerindeki hakimiyeti sağlayacak ve çok belirleyici olan konuya, parmak egzersizlerine de giriş yapmış olunur.

Parmak egzersizleri işin en önemli kısımlarındandır; disiplinli ve planlı bir çalışmayı gerektirir.
Egzersiz yapmadan önce dikkat edilmesi gereken ve sürekli göz ardı edilen bir konu vardır, ısınma çalışmaları. Özellikle parmak ve bilek kaslarını ısındırmak hayatidir.
Bas gitarı profesyonel olarak çalanlar da dahil bu ısınma çalışmalarını yapmalıdır. Isınmadan çalışmaya başlamak, farkında olmadan birçok sakatlığa sebep olabilir ( sinir sıkışması, fıtık, kas ağrıları).

Enstrüman çalışmayı bir nevi spor gibi de düşünebilirsiniz; nefes alıp verişiniz dahil, ısınma çalışmalarına önem vermeniz, bu çalışmaları dikkate almanız herhangi bir sakatlanma ya da incinmelerin önüne geçebileceği gibi enstrüman çalışma-çalma performansınızı da arttıracaktır. Çalışma-çalma performansından sonra da birkaç gevşeme hareketiyle özellikle parmak kaslarınızı rahatlatmanız da iyi olacaktır
.
Gelelim bas gitarda parmak egzersizlerine.
Size önereceğim ilk çalışma, özellikle yeni başlayanlar için, boş tel egzersizleridir. Öncelikle bas gitarı tutuş kabiliyetinizi geliştirecektir. Tellerden güzel-doğru ses çıkartmyı ve telden tele geçerken ki dengeyi   sağlayacaktır. Kısaca bu basit çalışmayla doğru-dengeli bir tutuş ve temiz bir çalımın en doğru başlangıcını yapmış olursunuz.
Boş tel çalışmalarını yaptıktan sonra perdelere basılarak yapılacak basit egzersizlerle devam edebilirsiniz.

Örnek:

1-2 ( işaret parmağı- orta parmak) : Size rahat gelen herhangi bir perdede sırayla 1-2 / 1-2 çalışmasıyla başlayabilirsiniz.

Devamında:

1-3 (İşaret parmağı-Yüzük parmağı)

1-4 (İşaret parmağı-Serçe parmak)

1-2-3-4 ( İşaret-Orta-Yüzük- Serçe parmakları)

4-3-2-1 (Serçe-Yüzük-Orta-İşaret parmakları)

Şeklinde farklı kombinasyonlarla devam edebilirsiniz.

Çalışmaları yaparken, genelde daha zayıf olan, 3. ve 4. parmaklarınız için de özel çalışmalar yapabilirsiniz. Mesela yukarıdaki egzersizleri tersten çalışabilirsiniz:

2-1 / 3-1 / 4-1

4-3-2-1

Buradaki mantık, metronomun zayıf vuruşlarına gelen parmaklarımızı, daha iyi hissedebilmek ve doğru zamanda çaldığımızdan  emin olmak için, metronomun  güçlü zamanlarına yani klik sesinin geldiği  yerlere getirerek çalışmaktır.
3. ya da 4. parmağımıza bu sayede daha iyi odaklanabiliriz.

Özet olarak, parmak egzersizlerine başlamadan ısınma çalışmalarını yapmak, parmak egzersizi yapmak kadar önemli ve hayatidir;  profesyonel olarak bas gitar çalanlar için de geçerlidir.
Metronom eşliğinde yapacağınız çalışmaları, kendinizi sıkmadan, nefes alıp verişinize  dikkat ederek, disiplinli, programlı bir çalışmayla dünyanın en iyi parmak egzersizi çalışan basçısı olursunuz:)

Yorumlarınızı ve yeni sorularınızı bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder