Online/Uzaktan ve özel bas gitar dersleri için umutyenilmez@gmail.com adresinden iletişim kurabilirsiniz.

13 Ağustos 2015 Perşembe

Bas Gitar Çalmak İstiyorum


Bas gitar çalmak istiyorum, nereden başlamalıyım?


Bu sorunun basit cevabı 'gitar tutuşu ve parmak çalışmalarından başlayabilirsin' dir.


Bu soruyu enteresan kılan ve üzerine daha fazla yazmamı gerektiren, sıkça karşılaştığım, rahatsız edici bir cevabı da vardır:


-Bas gitar çalacaksan önce klasik-akustik gitar çalmalısın; hatta bir de davul çalsan daha iyi olur, daha oturaklı olur...


 Bu ve buna benzer bir cevapla karşılaşanlarınız olmuştur muhakkak. Bu cevabın altyapısında daha fazla enstrüman satmanın verdiği bir hırs ya da, biraz daha iyi niyetli bir düşünceyle, bu işin ne kadar zor olduğunu tarif etme amacı olabilir fakat doğru bir yaklaşım değildir.


Küçük yaşlarda  ciddi bir müzik eğitimine başlanacaksa, piyano

ya da ritim derslerinden başlamak gerektiğini söylemek, daha tutarlı ve samimi olacaktır. Benim kişisel fikrimse, müzik eğitiminin piyanoyla başlamasının daha doğru olacağıdır.
Öncelikle sağ ve sol el kullanımı, parmak esnekliği, ritim duygusu, armonik bilgi ve duyum eşiğini geliştirmek, disipline etmek, daha iyi hale getirmek  için piyano doğru bir seçimdir. Doğru seslerle, doğru bir temelde başlayan müzik eğitimi, ilerleyen yıllarda farklı bir enstrümana geçiş yapıldığında da çok büyük fayda sağlayacaktır.

 Bas gitar çalmak, dışarıdan basit gibi gözükse de, bu işi anlayarak-bilerek yapan kişi için işler biraz daha komplikedir. Bas gitarı bilenlerin genel olarak söylediği, ortak bir cümle vardır:


 ''Bas gitar grubun bel kemiğidir.''




Bas gitarist bastığı her notanın ne anlama geldiğini ne işe yaradığını ve çalınan müziği nereye taşıyacağını, her zaman bir sonraki adımı düşünerek çalar. Bu yüzden de bastığı tek bir nota, sadece görünürde olan kısmıdır. Düşüncede olan ve görünmeyen kısmını da şu şekilde özetleyebiliriz:





- Basılan sesin hangi akora ait olduğunu bilmek

- O akorun seslerini duymak
- Çalınan notanın akorun kaçıncı sesi olduğunu bilmek
- Hangi tonda çalındığı ve o an hangi Mod' da olunduğu çözümlemek
- Bir sonraki akorun ne olduğu ve nasıl bir bağlantı kurmak gerektiği kavramak
- Çalınan parçanın tarzı-stili hakkında bilgi ve pratik sahibi olmak...

Bas gitar çalarken,  düşünülen, düşünülmesi gereken  en önemli konular bunlardır.

Özelde de, nasıl bir ruh haliyle çalındığının da çok büyük bir öneme sahip olunduğu bilinirse, çalınan tek notanın dışarıdan göründüğü gibi basit bir iş olmadığı daha iyi kavranır.


Tabii bu kadar  şeyi hemen nasıl yapayım diyebilirsin ama panik yok:) Bas gitara başlamak için bilinmesi gereken temel konular bunlar. Disiplinli, bol egzersizli çalışmalarla,yavaş yavaş hepsi anlaşılacak ve pratik hale gelecektir. Yorucu ve uzun yıllar gerektiren bir süreçtir bu.

'Bas gitar çalışmak, genel olarak da, enstrüman çalışmak sabır ve disiplin işidir ve ciddiyet gerektirir; Whiplash filmindeki gibi bir ciddiyeti de kastetmediğimi,  ayrıca tasvip de etmediğimi belirtmek isterim.

Bas gitar çalmak isteyen birinin önce başka bir enstrümandan başlamasına gerek yoktur. Bir basçının diğer enstrümanları, az da olsa, tanımasının büyük faydası vardır tabii ama çalmayı bilmesi şart da değildir.

Sonuç: bas gitara, gitar tutuşu ve parmak egzersizlerinden başlanır ;)

Yeni soru ve yorumlarınızı eksik etmeyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder