Online/Uzaktan ve özel bas gitar dersleri için umutyenilmez@gmail.com adresinden iletişim kurabilirsiniz.

12 Ocak 2015 Pazartesi

5 telli bas gitar almalı mıyım?

Bas gitar çalmaya yeni başlayacak olanların hatta uzun süre 4 telli bas çalmış olanların cesaret edemediği ya da zorlanacağını düşündüğü 5 telli bas gitar çalma fikri, göründüğü ya da anlatıldığı kadar zor olmayabilir. 5 zorsa 6 telli basa hiç bulaşmamalı!
Bas gitarın standart olarak 4 telli olduğunu savunanlar kadar 5 ya da 6 telli olması gerektiğini savunanlar da az denmeyecek kadar çoktur. Bana göreyse bir standartı yoktur; tamamen kişisel bir tercihtir ve duymak istediğimiz sesle, tınıyla alakalıdır.
Özellikle yeni dönem bestelere eşlik etmek için 5. telin  derinden gelen ve müziğe bir derinlik kazandıran o yayık sesi bir ihtiyaç haline gelir ve 5. tel olmazsa olmaz bir seçenek oluverir.

Zorlukları olduğu gibi kolaylık sağladığı durumlar da vardır: Parmak pozisyonu olarak daha geniş bir imkan sağlar mesela.
5 telli bas gitar çalmanın en büyük zorluğuysa, basılacak fazla notaların olması, kafa karıştırıcı olması değil, eklenen 5. kalın telin, çalmadığımız zamanlarda susturulmasıdır. İyi bir kontrol gerektirir. Genel olarak da bas gitarın en büyük zorluğu  budur bence, yani çalınmayan diğer tellerin, özellikle kalın tellerin susturulmasıdır.
Çalınmayan teller boşta kaldığında rezonans-titreşim yaparak uğultulu  ve kirli bir ses ortaya çıkartır. Bu uğultuyu küçük amfilerde anlamak zor olacaktır tabii fakat güçlü bir bas amfisinde denendiğinde net bir şekilde duyulacaktır bu uğultulu ses.
Canlı performanslarda  bu durum duymazdan gelinebilir fakat bir bas kaydı yapılacaksa ve güzel bir sonuç bekleniyorsa, göz ardı edilemeyecek bir konudur. Her notanın tane tane duyulması ve çalınan notalar dışında herhangi bir uğuldamanın olmaması gerekir. Tam da burada 5. telin asıl zorluğu ortaya çıkmaktadır ve bir şekilde susturulması gerekir.
4 telli basta 'Mi' telini susturmak bile sorun olabiliyorken bir de 5. yani 'Si' telini susturmak daha da bir zorluk katacaktır işimize. Özellikle, ince tellerden melodi çalınması gerektiğinde kalın tellerin kontrolü-susturulması çok daha zor olacaktır. Fakat bu sizi korkutmamalı. Yeterli zaman ayırdıktan, sistemli ve doğru çalıştıktan sonra bu sorun da ortadan kalkacaktır.
Temiz bir bas kaydı alınacağı zaman, kalın telleri susturmak için sapın baş kısımına  'saç lastiği' hatta 'bez-havlu' parçası dolayarak susturan ünlü bas gitaristler de vardır (Victor Wooten, Nathan East).

5 telli bas gitardan kısaca bahsettikten sonra sorunun  cevabına gelelim.
Bir enstrüman seçerken bir çok kriter vardır, ağacın kalitesi, elektroniği, manyetikleri, verniği, vs.
Bazen de bir kriter yoktur: Gitarın 5 telli olmasını bir kenara bırakın, rengi bile hoşunuza gittiyse, çalışmak ve çalmak için sizi motive ediyorsa o enstrümanı almalısınız.
Bilen kişilerden öneri almanın önemli olduğu kadar kendi kişisel tercihlerimiz de önemli ve doğrudur. Her ne kadar konuya hakim olmasak da, doğru ya da yanlış,  bir yerden başlayarak kendimizin ne istediğini keşfetmek en iyi yol olacaktır.
Enstrüman seçeneklerinin ve öneri yapacak kişilerin çok olması daha da kafa karıştırıcı olabilir: Fender Jazz bass hayranı bir basçı size 'Ken Smit', 'Fodera' gibi efsane basları önermeyebilir mesela. Ya da  sadece 4 telli bas çalan birisi 5 ya da 6. telin gereksizliğinden bahsedebilir...
Kafa karıştırabilen bu gibi durumlarda, kendi seçimlerinizi sizin yapmanız daha doğru olacaktır özellikle de bas gitarınızın kaç telli olması gerektiği konusunda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder