Online/Uzaktan ve özel bas gitar dersleri için umutyenilmez@gmail.com adresinden iletişim kurabilirsiniz.

12 Temmuz 2015 Pazar

Eşlik ve Doğaçlama

Doğaçlama çalmak bir açıdan da kendinize göre çalmaktır. Her ne kadar solo kavramıyla özdeşmiş olsa da bir çok farklı şekilde doğaçlama yapılabilir. Düşünmeden, plan yapmadan, yazmadan çaldığımız her şey doğaçlama konusu içine girer. Kısaca, plansız yapılan bir müzik doğaçlamadır diyebiliriz.
Herhangi bir kurala bağlı kalmadan güzel bir doğaçlama çalabiliriz. Tabii doğaçlamanın bir çıkış noktası olacaktır ve çalacağımız seslere yön verecektir.
Doğaçlama çalmaya yön veren durumları birkaç maddeyle açalım:

-Var olan bir parça çalınıyorsa o parçanın formu, ritmik-armonik yapısı, hızı, tarzı çalacağımız doğaçlamaya yön verir. Hislerimiz o parçaya göre şekillenir.


-Birlikte çalacağımız diğer müzisyenlerin icraları, bilgi ve becerileri de doğaçlamayı sınırlayabilir. Genel olarak hissiz, kötü çalınan bir parçaya doğaçlama çalmak duygudan yoksun ve sıkıcı olacaktır.

-Kişisel bilgi ve becerimiz doğaçlama için en büyük sınırdır. En basitinden, klavyedeki tüm notaları rahat çalacak kadar bir birikimimiz yoksa doğaçlamayı istediğimiz rahatlıkta ve duymak istediğimiz seslerle çalamayız.

-Kullanılan enstrüman kalitesi, ekipmanımız, ses düzeni gibi unsurlar da  iyi bir doğaçlamanın maddi boyutudur.

Doğaçlama konusunu birçok açıdan ele alıp farklı tanımlamalar ve örneklemelerle tarif edebiliriz. Doğaçlama çalmayı anlamanın en iyi yolu da denemek ve çalmaya başlamaktır.

Bas gitarla 'eşlik' doğaçlama çalınabilir mi?

Eşlik, çalınacak olan parçanın armonisine, akorlarına, tarzına-stiline, ritmine  uygun bir şekilde bas hattı çalmaktır. Akorları, parçanın genel yapısına uygun şekilde birbirine bağlamaktır. Bunu yaparken en belirleyici olan da parçanın tarzı-stilidir. Mesela klasik  rock tarzında bir parçada ton dışı nota çalmak iyi duyulmayabilir. Blues bir parçada ton dışı, kromatik bir sesle akorları birbirine bağlamak da bir o kadar iyi duyulabilir. Örneğin Gm ( Sol minör) akorundan F ( Fa Majör) akoruna geçerken Sol bemol notasını çalmak güzel tınlayabilir.
Çalınacak parçanın bas hattı daha önceden belirlenmiş, yazılmış değilse akor bağlantılarını, eşliği 'doğaçlama' çalabiliriz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder